
Tüketilen enerji, konutun yapısı, gelir durumu ve kullanılan elektrikli aletlere göre değişebilir. Ancak elektrikli aletlerin tükettiği enerji, konutta tüketilen toplam enerjinin %80’nine kadar çıkabileceği görülmektedir.
BUZDOLABI
Evimizde tüketilen enerjinin %15-32’si buzdolabında harcanmaktadır. Bu da demek oluyor ki buzdolabımızla ilgili alınacak önlemler enerji tüketiminde ve buna bağlı olarak faturamızda ciddi azalmalar meydana getirecektir.
Eğer buzdolabınızı, soba, radyatör, bulaşık makinesi ve ocak gibi cihazlardan uzak tutarak, mutfağın en soğuk yerinde konumlandırırsanız, buzdolabından kaynaklı enerji tüketiminizi %10-20 oranında azaltabilirsiniz.
Dolabınızın çevresinde hava serbestçe hareket etmeli (5 cm gibi) aksi takdirde buzdolabının tükettiği enerji 2-3 katına çıkabilir.
Buzdolabınızın hava sızdırmaz olması, enerji tüketim miktarını doğrudan etkiler. Bu kontrolü sağlamak için beyaz temiz bir kağıdı kapı arasına koyup, buzdolabının kapağını kapatın. Daha sonra kağıdı çekmeye çalışın; eğer kağıt kolayca geliyorsa, buzdolabınızın contalarını mutlaka değiştirmelisiniz.
Dolabınızın arkası ve altını 6 ayda bir düzenli temizleyerek enerji tüketimini %25 azaltabilirsiniz.
Buzdolaplarının ömrü genelde 20 yıldır ve eski dolaplar, yeni dolaplara göre 2-3 kat daha fazla enerji tüketirler.
Beyaz eşyalarınızı satın alırken enerji sınıfına mutlaka dikkat ediniz. Örneğin, A sınıfı buzdolabı C sınıfına kıyasla %45 daha az enerji tüketir.
FIRIN VE OCAKLAR
Yemeklerinizi tencerenin kapağı kapalı bir şekilde veya düdüklüde pişirirseniz, enerji tüketiminizi 3 kata kadar azaltabilirsiniz.
Mutfakta basınçlı tencereler kullanmak, hem yemeklerinizin besin değerini korurken hem de enerji tüketimini azaltmaktadır.
Tencerelerin, tavaların ve çaydanlıkların tabanları düz olmalıdır. Bu sayede alev direkt olarak tencereye temas edebilir.
Fırınınızın kapağını her açtığınızda içeride %20 ısı kaybına neden olursunuz, bu nedenle fırınınızı kullanırken kapağını açmamaya özen gösteriniz.
BULAŞIK MAKİNESİ
Bulaşık makinesini yarı dolu ya da aşırı dolu bir şekilde çalıştırmayınız, bu size enerji tasarrufu sağlayacaktır.
Kaynakça
Hayatın Her Noktasında Su ve Enerji Verimliliği. (2011). T.C. Konya Büyükşehir Belediyesi, Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Konya
Kesken, T. (2010). Binalar Sektörü Mevcut Durum Değerlendirmesi Raporu, 2.Taslak, Türkiye’nin İklim Değişikliği, Ulusal Eylem Planının Geliştirmesi Projesi, Ankara
http://www.solar-academy.com/menuis/evde-enerji-tasarrufu-icin-oneriler022447.pdf
https://www.posta.com.tr/a-sinifi-beyaz-esyanin-ne-farki-var-57411
#tr #evimizdenerjiverimliliği #elektriklialetler #konuttaenerjitasarrufu